dana jest
Ann: Dana jest funkcja o wzorze f(x) = (m
2 − 9)x
2 + (2m + 1)x − 1. Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, tak aby funkcja była malejąca w zbiorze liczb rzeczywistych.
jakie warunki i dlaczego?
10 mar 12:46
jikA:
A czy funkcja kwadratowa może być malejąca dla x ∊ R?
10 mar 12:55
Ann: no nie, dlatego wydaje mi się, że to będzie musiała być prosta, ale nie wiem jak to zapisać
10 mar 12:56
Ann: m2 − 9=0 i ?
10 mar 12:56
jikA:
Funkcja liniowa musi być malejąca a więc warunki jakie musisz dać to
a = 0 ∧ b < 0.
10 mar 12:59
Ann: dziękuje
10 mar 13:00