wielomian
slaw: Witam!
Jaki jest sposób na rozklad np: wielomianu x4 + 64 na 2 mniejszego stopnia?
Wiem, ze nie ma pierwiastkow rzeczywistych, natomiast na wielomiany 2 rozlozyc sie da. Pytanie:
Jak to sie robi?
10 mar 12:24
slaw: hmmm?
10 mar 12:32
Eta:
x4+64=(x2−4x+8)(x2+4x+8)
10 mar 12:33
slaw: noo tak, wiem eta, natomiast jak do tego dojsc?
10 mar 12:34
asdf: x4 + 64 = x4 − 16x2 + 16x2 + 64 = (x2 + 8)2 − (4x)2
10 mar 12:35
Eta:
64=82
x4+82= (x2+8)2−2*x2*8= (x2+8)2−(4x)2= (x2+8−4x)(x2+8+4x)
10 mar 12:36