matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wymierna
Modern:
Proszę o pomoc
2m−2
= m−1
m
2
−m−4
Dochodzę do momentu gdy mam wielomian 3 stopnia i nie moge znaleźć miejsca zerowego. Z góry dziękuje
10 mar 12:17
Eta:
2(m−1)−(m−1)(m
2
−m−4)
=0 , m
2
−m−4≠0
m
2
−m−4
2(m−1)−(m−1)(m
2
−m−4)=0 (m−1)(2−m
2
+m+4)=0 /*(−1) (m−1)(m
2
−m−6)=0 dokończ........
10 mar 12:24
Modern:
Dzięki wielkie!
10 mar 12:25
Skipper:
... no jak nie
?
10 mar 12:28