geometria analityczna
Imosek: Witam! mam poblem z zadaniem, nie wiem czy dobrze mysle...bo ja bym to rozwiazal tak i i niby
wychodzi mi bledna odpowiedz. bo w ksiazce jest calkiem inaczej to pokazane:
NArysuj zbior punktow plaszczyzny, ktorych wspolrzedne spelniaja uklad
{ y=|x|−2
y=−|x+2|}
no to ja b ym to zrobil tak ze:
1. |x| = {x, x≥0
−x, x<0}
2. |x+2| = {x+2, x≥−2
−x−2, x<−2}
i teraz rozpatrywalbym trzy przypadki:
1. x≥0 x≥−2
{ y=x−2
y=−(x+2)=−x−2}
2y=−4 ==> y=−2 dla x≥0
2. x<0 x≥−2
{ y=−x−2
y=−(x+2)=−x−2}
0 = 0 uklad tozsamosciowy w przedziale <−2,0)
3. x<0 x<−2
{ y=−x−2
y=−(−x−2) = x+2}
y=0 dla x∊ (∞,−2)
teraz czy tak nie moze byc? jak nie to czemu i co robie zle?
10 mar 11:51
krystek: Musisz podzieloc na przedziały
x∊(−∞,−2)
x∊<−2,0)
x∊<0.∞)
10 mar 11:54
Imosek: no przeciez mam tak podzielone i teraz rysowac tak? to co mi wyszlo? Mozesz narysowac jakby to
wygladalo ?
10 mar 11:55
krystek:

I przedział wykres tak wygląda
y=−x−2
y=x+2
10 mar 12:00
krystek:

II
y=−x−2
y=−x−2
10 mar 12:03
Imosek: no i dalej?
10 mar 12:21
Imosek: halooo
10 mar 12:52
krystek: Masz III przedział i rozpisz
10 mar 12:52
Imosek:

to tak

i teraz narysowac to wsztko razem i to jest wynik

? czy jak czy miejsca tych
przeciec?
10 mar 12:58
Mila:

y=|x|−2 zielony wykres
y=−|x+2| niebieski
układ równań spełniają współrzędne punktów należących do odcinka AB:
x∊<−2,0> i y=−x−2
10 mar 14:38