Logarytmy
Licealista D:
Muszę zaznaczyć w układzie zbiór punktów, których współrzędne (x,y) spelniają powyższy warunek.
Obliczyłem x=2, y=2 . Trzeba zaznaczyć jeden punkt?
10 mar 11:49
Skipper:
zauważ, że dla y=2 równanie jest spełnione dla dowolnego x
również dla x=2 równanie jest spełnione dla dowolnego y
(oczywiście zacznij od założeń dla x i y)
10 mar 12:47
Licealista D: Prosta y=x zaczynająca się w punkcie (2;2) ?
10 mar 13:06
Skipper:
... nie
Prosta y=x dla x przyporządkowuje jedną wartość y
10 mar 13:41
Licealista D: No to tak jak na początku narysowałem prostą x=2 i prostą y=0, oczywiście x,y >0..
10 mar 13:55
Licealista D: y=2*
10 mar 13:56
Skipper:
... dokładnie −
10 mar 13:59
PW: Licealisto, ja Ci dam "prosta zaczynająca się w punkcie"!
10 mar 14:03
Mila:

D: x>0 i y>0
1)
y=2 i x>0
2)
x=2 i y>0
10 mar 15:39