Prostopadłościan - objętość/Pc
K.: Prostopadłościan − objętość/Pc
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość prostopadłościanu, którego przekątna
ma długośc 20cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni.
Jedna z krawędzi podstawy ma długość 4cm
Proszę o pomoc. Dziękuje
10 mar 10:53
K.: pomoże ktoś? bardzo Was proszę
10 mar 11:32
Dres: Korzystasz z funkcji trygonometrycznej by wyliczyć przekątną podstawy, potem twierdzenie
pitagorasa w odpowiednim miejscu i masz potrzebne dane
10 mar 12:07
dero2005:

D = 20
a = 4
d
2 = a
2 + b
2
b =
√d2 − a2 =
√100 − 16 =
√84 = 2
√21
h =
√D2 − d2 =
√400 − 100 =
√300 = 10
√3
V = a*b*h = 4*2
√21*10
√3 = 240
√7
P
c = 2(a*b + a*h + b*h) = 80
√3 + 120
√7 + 16
√21
10 mar 12:44
K.: dero2005 a czy mógłbyś mi rozpisać V i Pc
10 mar 13:50
dero2005:
V = a*b*h = 4*2√21*10√3 = 80√63 = 80*3√7 = 240√7
Pc = 2(a*b + a*h + b*h) = 2(4*2√21 + 4*10√3 + 2√21*10√3) =
= 2(8√21 + 40√3 + 20√63) = 16√21 + 80√3 + 40√63 =
= 80√3 + 40*3√7 + 16√21 = 80√3 + 120√7 + 16√21
10 mar 14:06
K.: dziękuje Ci bardzo za pomoc i poświęcony czas!
pozdrawiam gorąco! ; )
10 mar 14:15