matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Parametry
Licealista D:
Witam, mam pytanie.
a
2
− b
2
2b
Czy rozwiązaniem równania
+
= 1
x
2
− 2ax + a
2
x−a
jest x
1
= b x
2
= 2a+b?
10 mar 10:46
Saizou :
mnie też tak wyszło
a
2
−b
2
2b
+
=1 +zał x≠a
(x−a)
2
x−a
U{a
2
−b
2
+2b(x−a)}{{(x−a)
2
}=1 a
2
−b
2
+2b(x−a)=(x−a)
2
a
2
−b
2
+2bx−2ab=x
2
−2ax+a
2
0=x
2
−2bx+b
2
−2ax−2ab 0=(x−b)
2
−2a(x−b) 0=(x−b)(x−b−2a) x=b x=b+2a
10 mar 10:56
Aga1.:
Tak
10 mar 10:58
Licealista D:
Dziękuję
10 mar 11:17