pomcy :D
jan: Skoro a2 +1/a2 = 7
Oblicz
a) a+1/a
b) a3+1/a3
10 mar 10:21
Licealista D: A masz podane np. a∊N albo a>0

?
10 mar 10:52
jan: no nie mam., ale tutaj chodzi coś z np. a ) (a+1/a)2
10 mar 10:55
10 mar 10:58
jan: Saizou a mógłbyś to troszkę wytłumaczyć byłbym bardzo wdzięczny
10 mar 11:01
Saizou : korzystasz ze wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
żeby obliczyć a2+b2 to co musisz zrobić?
10 mar 11:03
Aga1.: Saizou, druga linijka zawiera błędy
10 mar 11:17
Saizou : trochę się zamotałem

ale wiadomo o co chodzi
10 mar 11:20
jan: w a ma być −3 i 3 w b −18 i 18 ale c mi nie wychodzi
c) a4+1/a4
10 mar 11:49
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+ |
| )3= a3+3a2* |
| +3a* |
| + |
| = a3+3(a+ |
| )+ |
| |
| | a | | a | | a2 | | a3 | | a | | a3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
to: a3+ |
| = (a+ |
| )3−3(a+ |
| ) = (3)3−3*3= 18 v (−3)3−3*(−3)= −18 |
| | a3 | | a | | a | |
| | 1 | | 1 | |
bo z pierwszego otrzymałeś,że a+ |
| = 3 v a+ |
| = −3 |
| | a | | a | |
10 mar 12:04
jan: tak mi właśnie wyszło, a jak będzie jeśli przy x będzie potęga 4
10 mar 12:06
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) a4+ |
| = (a2+ |
| )2−2a2* |
| = (a2+ |
| )2−2 = 72−2=... |
| | a4 | | a2 | | a2 | | a2 | |
10 mar 12:07
jan: w c będzie też 2 rozwiązania czy tylko 1 ?
10 mar 12:09
Eta:
jedno
10 mar 12:17
jan: a jakbyś wytłumaczyła jeszcze jedno

skąd się biorą te liczby np w b) wstawiłaś +3 a potem 3
w c) −2
10 mar 12:19
Eta:
| | 1 | |
W poście 11:17 Aga napisała (a+ |
| )2=9 |
| | a | |
to:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+ |
| )2=9 ⇒ a+ |
| = 3 lub a+ |
| = −3 |
| | a | | a | | a | |
10 mar 12:26
Eta:
| | 1 | |
Nie widzisz,że −2a2* |
| = −2 |
| | a2 | |
10 mar 12:29
jan: czyli w pkt d) gdzie jest potęga 5
będzie
wynik 141 ?
ps. Eta przepraszam że tak cię męcze
10 mar 12:43
jan: może to ktoś sprawdzić czy jest dobrze:
a
5+1/x
5=(a+1/a)(a
4+1/a
4)=3*47=141
a
6/+1/x
6=(a+1/a)(a
5+1/a
5)=3*141=423
10 mar 13:12
jan: proszę
10 mar 13:17
Eta:
wzór a
n+b
n=(a+b)(a
n−1−a
n−2*b+a
n−3*b
2− ..... +b
4)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a5+ |
| = (a+ |
| )(a4−a3* |
| +a2* |
| −a* |
| + |
| )= |
| | a5 | | a | | a | | a2 | | a3 | | a4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(a+ |
| )(a4+ |
| −(a2+ |
| )+1) |
| | a | | a4 | | a2 | |
10 mar 13:28
10 mar 13:29
jan: czyli 3*(47−7+1)=123 dobry wynik ?
10 mar 13:35
Eta:
| | 1 | |
jeszcze drugi dla a+ |
| = −3 |
| | a | |
10 mar 13:47
jan: wiec −123 i 123

sorry że takim nachalny, ale chce się upewnić
10 mar 13:49
Eta:
ok....
10 mar 13:49