Parametr, trygonometria
Licealista D: | | x | |
Dla jakich wartości parametru a równanie |
| = a ma nieskończenie wiele rozwiązań? |
| | sinx − x | |
10 mar 09:49
Licealista D: Ktoś się podejmie albo powie jak zacząć
10 mar 11:17
Skipper:
dla a=−1
10 mar 11:51
Licealista D: Dlaczego?
10 mar 11:54
Skipper: czym jest a

? ... stałą
Kiedy z inną ma nieskończenie wiele rozwiązań ... kiedy się z nią pokrywa
| | π/2 | |
dla π/2 .. masz |
| =−1 |
| | sin(π/2)−π/2 | |
10 mar 12:19
Licealista D:
I dalej moge pomnożyć przez mianownik ale nie mogę dojść do tego, żeby a = −1 ..:(
10 mar 12:41
Skipper:
preapraszam ... dla π
10 mar 12:49