algebra
XXX: Witam. mam takie zadanko Znalezc wspolrzedne ognisk hiperboli, wyznaczyc dlugosc osi tej
hiperboli oraz wyznaczyc mimosrod, rownanie hiperboli to 9x
2−4y
2−36=0
wyszlo mi ze ogniska maja wspolrzedne (
√13,0) , (−
√13,0) mimosrod mi wyszedl
| | √13 | |
e= |
| . czy to jest dobrze ? |
| | 2 | |
i w jaki sposob wyznaczyc tą długość tych osi. bardzo prosze o pomoc w rozpraweiniu sie z tym
zadaniem
10 mar 09:46
Aga1.: 9x
2−4y
2=36//:36
a
2=4⇒a=2
b
2=9⇒b=3
Oś rzeczywista 2a =4
oś urojona 2b=6
c
2=a
2+b
2
c
2=13
F
1, F
2 −−ogniska F
1(−
√13,0), F−2(
√13,0)
10 mar 11:12
XXX: to ja sam juz obliczylem. ale nie weim jak obliczyc dlugosctej osi hiperboli
10 mar 13:50
XXX: 
10 mar 15:29
XXX: prosze niech ktos mi z tym pomoze
10 mar 17:34