Sprawdzenie.
KevyB: y = −5x + 7
a) Miejsce Zerowe
−5x + 7 = 0
−5x = −7 | : −5
x = 1,4
b) Współrzędne przecięcią wykresu z Y
y = −5x + 7
y = 7
(1,4 ; 7)
c) Wykres Funkcji
hmm, to zaraz
d) Oblicz Wartość Funkcji dla argumentu równego −6
y = −5*6 + 7
y = −23
e) Znajdź argument dla którego wartość funkcji wynosi −8
−5x + 7 = −8
−5x = −8 − 7
−5x = −15 | : −5
x = 3
f) Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie
−5x + 7 > 0
−5x > −7 | : −5
x < 1,4
g) Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze od −3
−5x + 7 < −3
−5x < −3 − 7
−5x < −10 | : −5
x > 2
h) Określ dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne
−5x + 7 < 0
−5x < −7 | : −5
x > 1,4
i) Określ dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od 5
−5x + 7 > 5
−5x > 5 − 7
−5x > −2 | : −5
x < 0,4
j) Określ monotoniczność funkcji
Narysuje wykres wpierw
k) Sprawdź rachunkowo czy punkty A(−3 ; 1) i B(9 ; −1) należą do wykresu
Jak?
l) Czy wykres przechodzi przez punkt A(1 ; −7), a funkcja przyjmuje wartość dodatnią dla x>4
To łatwo chyba czy przyjmuje, sprawdzam przeciesz kiedy przyjmuje wartości dodatnie, a jest to
tylko dla x < 1,4 no nie? Ale sprawdzić to jak z tym?
Dzięki za sprawdzenie, dopomoc ^^
21 sie 17:27
tim: Więc tak.
a i d) dobrze.
b) Punkt przecięcia nie jest taki.
Ogólnie brakuje ładnych odpowiedzi i odpowiedniego dosadnie poprawnego opisu. np. (f(−6))
21 sie 17:31
Bogdan:

Zapisy Twoje nie są zbyt poprawne. Powinno być tak:
y = −5x + 7
| | 7 | |
a) Miejsce zerowe: y = 0 ⇔ −5x + 7 = 0 ⇒ 5x = 7 ⇒ x = |
| . |
| | 5 | |
b) Współrzędne przecięcia wykresu z osią y: x = 0 ⇒ y = 7, P(0, 7).
c) Wykres funkcji (można narysować bez tabelki).
d) Oblicz wartość funkcji dla argumentu równego −6: x = −6 ⇒ y = −5*(−6) + 7 = 37.
e) Znajdź argument dla którego wartość funkcji wynosi −8:
y = −8 ⇔ −5x + 7 = −8 ⇒ 5x = 15 ⇒ x = 3.
f) Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
| | 7 | |
y > 0 ⇔ −5x + 7 > 0 ⇒ 5x < 7 ⇒ x < |
| . |
| | 5 | |
g) Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze od −3.
y < −3 ⇔ −5x + 7 < −3 ⇒ 5x > 10 ⇒ x > 2.
h) Określ dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne.
| | 7 | |
y < 0 ⇔ −5x + 7 < 0 ⇒ 5x > 7 ⇒ x > |
| . |
| | 5 | |
i) Określ dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od 5.
| | 2 | |
y > 5 ⇔ −5x + 7 > 5 ⇒ 5x < 2 ⇒ x < |
| . |
| | 5 | |
j) Określ monotoniczność funkcji.
Funkcja jest malejąca, ponieważ współczynnik kierunkowy prostej a = −5 < 0.
k) Sprawdź rachunkowo czy punkty A(−3 ; 1) i B(9 ; −1) należą do wykresu.
x = −3 ⇒ y = −5*(−3) + 7 = 22 ≠ 1, punkt A(−3, 1) nie należy do wykresu funkcji.
x = 9 ⇒ y = −5*9 + 7 = −38 ≠ −1, punkt B(9, −1) nie należy do wykresu funkcji.
l) Czy wykres przechodzi przez punkt C(1 ; −7), a funkcja przyjmuje wartość dodatnią dla x>4?
x = 1 ⇒ y = −5*1 + 7 = 2 ≠ −7, punkt C(1, −7) nie należy do wykresu funkcji.
Na podstawie punktu f) i h) wiemy, że funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla
| | 7 | | 7 | |
x < |
| oraz przyjmuje wartości ujemne dla x > |
| , czyli nie jest dodatnia |
| | 5 | | 5 | |
dla x > 4.
Jeszcze uwagi na koniec. Jeśli w zadaniu nie ma wyraźnego polecenia o zapisywaniu
wyników w postaci liczb dziesiętnych, to nie zamieniamy ułamków na liczby dziesiętne.
Nie można w tym samym zadaniu stosować tych samych oznaczeń dla różnych parametrów
zadania. W Twoich zapisach występuje punkt A dwukrotnie z różnymi współrzędnymi.
21 sie 18:07
KevyB: Tak tylko ze jakbym wlasnie chcial bez postaci dziesietnych np zaznaczyc taką współrzędną to
musiałbym jedną kratke dzielić na 5 części a na takiej małej kartce to nie byłoby zbyt wiele
miejsca żeby tak robić i strasznie napaćkane by było szczególnie że ja ją znam, i woli żebyśmy
tak pisali.
A tamte pozostałe to przestudiuje i zaczaje
21 sie 21:22
Bogdan:
| | −5 | |
y = −5x + 7 ⇒ y = |
| x + 7 |
| | 1 | |
Zaznaczasz na osi y punkt o wartości 7, potem opuszczasz się o 5 jednostek w dół i 1 jednostkę
| | −5 | |
w prawo (bo jest pochylenie równe |
| ). |
| | +1 | |
| | 2 | |
Gdyby równanie prostej było: y = |
| x − 4, to zaznaczasz na osi y punkt −4, potem |
| | 3 | |
| | +2 | |
od tego punktu przesuwasz się w górę o 2 i dalej w prawo o 3 (bo jest pochylenie |
| ). |
| | +3 | |
21 sie 21:47
edyta: proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczenie
1) Dana jest funkcja określona wzorem :f(x)=( 2x −3)2 +(x−4)2−4x2+10x−16.
a) doprowadź do najprostszej postaci wzór tej funkcji, wykonując działania i redukując wyrazy
podobne ,
b) narysuj wykres tej funkcji i podaj jej zbiór wartości ,
c) wyznacz maksymalny przedział, w którym wartości funkcji są ujemne,
d) wyznacz maksymalny przedział, w którym funkcja jest malejąca,
e) narysuj wykres funkcji g(x)=f(−x)
2) Największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi
tej funkcji . Wyznacz wzór funkcji f i zapisz go w postaci ogólnej .
Bardzo pilne proszeeeeeee
10 maj 14:29