Dziedzina wyrażenia
mq: Witam, dlaczego dziedzina wyrażenia
W = x−3/x
2+9 jest zbiór R a nie R \ {−3,3}?
Proszę o wyjaśnienie
10 mar 09:40
mq: tak samo x + 2 / x2 + 25 dziedziną jest R a nie R \ {−5,5}
Dlaczego?
10 mar 09:42
Kipic: poniewaz gdy masz :
wiesz ze mianownik nie moze sie rownac 0 wiec
x
2+9≠0
x
2≠−9
a jak wiemy zadna liczba podniesiona do potegi drugiej nie da liczby ujemnej wiec jest brak
takich pierwiastkow ktore dadza w mianowniku 0
10 mar 09:48
bezendu:
x
2+9=0
x
2=−9
nie istnieje liczba rzeczywista której kwadrat jest równy liczbie ujemnej −9
jak byś miał/a
x
2−9=0
x
2=9
x=3 lub x=−3
x
2+25=0
x
2=−25 i to tak samo jak w pierwszym nie ma takiej liczby rzeczywistej której kwadrat jest
równy liczbie ujemnej −25
x
2−25=0
x
2=25
x=5 lub x=−5
10 mar 09:51
mq: W takim razie za każdym razem gdy w mianowniku będzie x2 dziedziną wyrażenia będzie R?
10 mar 09:51
mq: Ok już rozumiem, ślicznie dziękuje
10 mar 09:52
bezendu: | | x+3 | |
jak w mianowniku będziesz miał takie coś np |
| |
| | x2 | |
D=R/{0} bo nie dzielimy przez 0
10 mar 09:53
Licealista:
x2−9=(x−3)(x+3) Pamiętaj że każda liczba pomnożona przez 0 daje 0 tylko nie 0 dlatego
x−3=0 v x+3=0
x=3 v x= −3
02= 0*0 daje to 0 a przez 0 nie można dzielić w matematyce dlatego to działanie nie ma sensu
matematycznego.
10 mar 11:01
olek: w(x)=x2−9/x+2
9 paź 23:39
Antek: | | (x−3)(x+3) | |
zalozenie x≠−2 i W(x)= |
| |
| | x+2 | |
10 paź 09:07