geometria analityczna
Kipic: wyznacz punkt p leżący na prostej y=3x+1 którego odległosci od punktów A(−2;3) i B(2;1) są
równe
| | 1 | |
więc obliczylem rownanie kieronkowe punktów A i B więc wyszło y = − |
| x + 2 |
| | 2 | |
chciałem to policzyć ze wzoru na odległosć odcinka i podstawić że AP = BP .
ale mi wyszlo ze x=0 i y = 2 a w odpowiedzicah wyszlo ze (1,4) prosze o pomoc jak to zadanko
mam zrobić >>

<<
10 mar 09:36
Licealista D: Daj mi chwilkę, zaraz zrobię
10 mar 10:00
Kipic: dobra caly czas czekam
10 mar 10:01
Licealista D: Punkt którego szukasz ma współrzędne p= (x;3x+1) Odległość od A to będzie (pomijam
pierwiastek, gdyż jest tu porównanie dwóch odległości.)
(x+2)
2 + (3x+1−3)
2 = (2−x)
2 + (1−3x−1)
2
Oblicz, powinno wyjść x=1

potem 3*1 +1 = 4 y=4
10 mar 10:06
Kipic: a skad sie wzielo to p=(x;3x+1) rozumiem ze to wpolrzedne punktu p = (x;y)
ale skad to ze y = 3x+1
10 mar 10:10
Licealista D: Bo zobacz ten punkt leży na prostej y=3x+1 , więc x to x a y= 3x+1
10 mar 10:15
Kipic: Dzieki podstawialem nie pod to rownanie co trzeba
10 mar 10:30