931
daria: witam mam takie zadanko i bardzo prosze o rozwiazanie jesli by ktoś chciał poswiecic czas i
rozwiazac
W sześcianie o krawędzi długosci a połaczono wszstkie wierzchołki dolnej podstawy z jednym z
wierzchołków podstawy górnej .
Oblicz pole powierzchni całkowitej otrzymanego w twn sposób ostrosłupa ?
Z ilu takich ostrosłupów można złożyć sześcian.?
z góry dziękuje wszystkim którzy zechcą rozwiazać
21 sie 16:40
Wpisz imię lub nick.:

d=a
√2
| | 1 | | 1 | |
Pc=a2+2* |
| a2+2* |
| a2√2=a2(2+√2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V= |
| a3 czyli |
| objętości sześcianu, więc sześcian składa się z trzech takich brył. |
| | 3 | | 3 | |
21 sie 17:32
daria: dziękuje
21 sie 17:46
Bogdan:
| | 1 | |
Pytanie: czy z faktu, że objętość tego ostrosłupa jest równa |
| objętości sześcianu |
| | 3 | |
wynika, że sześcian można zbudować z trzech identycznych i takich właśnie ostrosłupów?
Czy też może każdy z trzech ostrosłupów będzie inaczej wyglądać i wszystkie będą miały
| | 1 | |
objętość równą |
| objętości sześcianu? |
| | 3 | |
21 sie 19:05
Bogdan:
Czy można z sześcianu wyciąć trzy identyczne ostrosłupy?
21 sie 19:06
Bogdan:
Kieruję do wszystkich pytanie: czy można z sześcianu wyciąć trzy identyczne ostrosłupy,
| | 1 | |
każdy o objętości |
| objętości tego sześcianu? Jeśli tak, to jak wyglądają te ostrosłupy |
| | 3 | |
i jak należy rozciąć sześcian, by otrzymać trzy jednakowe ostrosłupy.
Zadanie z takimi ostrosłupami i sześcianem pojawiło się kilkanaście lat temu na arkuszu
maturalnym.
22 sie 11:31
robert: Witam
proszę o rozwiązanie danego ciągu
an=2n3+n−3 / 4n2+n+1 /−kreska ułamkowa
Z góry dziękuję
22 sie 12:04
robert: kolejna prośba ostatnia
zadanie z pochodnej
f(x)= 5x2+3x−1 / x−1 /−kreska ułamkowa
jeszcze raz dzieki
22 sie 12:11
Wpisz imię lub nick.:

oczywiście model był by bardzo trudny do wykonania.
myślę że w tym przypadku sześcian składa się z trzech przystających ostrosłupów.
popraw mnie jeśli się mylę, Bogdanie.
22 sie 12:13
Wpisz imię lub nick.: nie udzieliłem odpowiedzi na pytanie jak należy rozciąć ten sześcian...
należy go rozciąć wzdłuż przekątnych ścian, wychodzących z jednego wierzchołka, prostopadle do
ścian, za każdym razem dochodząc do przekątnej tego sześcianu.
dobra odpowiedź?
22 sie 12:26
Bogdan:
Dobra odpowiedź. Brawo
Wpisz imię lub nick.
A przy okazji − mógłbyś (mogłabyś) zmienić nick na jakiś krótszy.
22 sie 12:44
Bogdan:
Do
roberta.
Podaj swoje zadania w oddzielnym poście. Co to znaczy − rozwiązać ciąg? Napisz porządnie
| | 2n3 + n − 3 | |
swoje wyrażenia, np. tak: an = |
| , |
| | 4n2 + n + 1 | |
| | 3 | |
Twój zapis można zrozumieć w ten sposób: a*n = 2n3 + n − |
| + n + 1. |
| | 4n2 | |
22 sie 12:48
imię lub nick.: chyba mógłbym...

może być?
22 sie 13:00
Bogdan:
Już lepiej, chociaż taki nick już tu się pojawiał, byłoby jeszcze lepiej, gdyby nick był
jednowyrazowy i pozwalający na nie zastanawianie się nad sposobem zwracania się
do Ciebie, czy jak do chłopca, czy jak do dziewczynki
22 sie 13:05
imię lub nick.: taki nick się pojawiał bo już go używałem wcześniej
22 sie 13:39