matematykaszkolna.pl
931 daria: witam mam takie zadanko i bardzo prosze o rozwiazanie jesli by ktoś chciał poswiecic czas i rozwiazac W sześcianie o krawędzi długosci a połaczono wszstkie wierzchołki dolnej podstawy z jednym z wierzchołków podstawy górnej . Oblicz pole powierzchni całkowitej otrzymanego w twn sposób ostrosłupa ? Z ilu takich ostrosłupów można złożyć sześcian.? z góry dziękuje wszystkim którzy zechcą rozwiazać
21 sie 16:40
Wpisz imię lub nick.: rysunekd=a2
 1 1 
Pc=a2+2*

a2+2*

a22=a2(2+2)
 2 2 
 1 1 
V=

a3 czyli

objętości sześcianu, więc sześcian składa się z trzech takich brył.
 3 3 
21 sie 17:32
daria: dziękuje
21 sie 17:46
Bogdan:
 1 
Pytanie: czy z faktu, że objętość tego ostrosłupa jest równa

objętości sześcianu
 3 
wynika, że sześcian można zbudować z trzech identycznych i takich właśnie ostrosłupów? Czy też może każdy z trzech ostrosłupów będzie inaczej wyglądać i wszystkie będą miały
 1 
objętość równą

objętości sześcianu?
 3 
21 sie 19:05
Bogdan: Czy można z sześcianu wyciąć trzy identyczne ostrosłupy?
21 sie 19:06
Bogdan: Kieruję do wszystkich pytanie: czy można z sześcianu wyciąć trzy identyczne ostrosłupy,
 1 
każdy o objętości

objętości tego sześcianu? Jeśli tak, to jak wyglądają te ostrosłupy
 3 
i jak należy rozciąć sześcian, by otrzymać trzy jednakowe ostrosłupy. Zadanie z takimi ostrosłupami i sześcianem pojawiło się kilkanaście lat temu na arkuszu maturalnym.
22 sie 11:31
robert: Witam proszę o rozwiązanie danego ciągu an=2n3+n−3 / 4n2+n+1 /−kreska ułamkowa Z góry dziękuję
22 sie 12:04
robert: kolejna prośba ostatnia zadanie z pochodnej f(x)= 5x2+3x−1 / x−1 /−kreska ułamkowa jeszcze raz dzieki
22 sie 12:11
Wpisz imię lub nick.: rysunekoczywiście model był by bardzo trudny do wykonania. myślę że w tym przypadku sześcian składa się z trzech przystających ostrosłupów. popraw mnie jeśli się mylę, Bogdanie.
22 sie 12:13
Wpisz imię lub nick.: nie udzieliłem odpowiedzi na pytanie jak należy rozciąć ten sześcian... należy go rozciąć wzdłuż przekątnych ścian, wychodzących z jednego wierzchołka, prostopadle do ścian, za każdym razem dochodząc do przekątnej tego sześcianu. dobra odpowiedź?
22 sie 12:26
Bogdan: Dobra odpowiedź. Brawo Wpisz imię lub nick. A przy okazji − mógłbyś (mogłabyś) zmienić nick na jakiś krótszy.
22 sie 12:44
Bogdan: Do roberta. Podaj swoje zadania w oddzielnym poście. Co to znaczy − rozwiązać ciąg? Napisz porządnie
 2n3 + n − 3 
swoje wyrażenia, np. tak: an =

,
 4n2 + n + 1 
 3 
Twój zapis można zrozumieć w ten sposób: a*n = 2n3 + n −

+ n + 1.
 4n2 
22 sie 12:48
imię lub nick.: chyba mógłbym... może być?
22 sie 13:00
Bogdan: Już lepiej, chociaż taki nick już tu się pojawiał, byłoby jeszcze lepiej, gdyby nick był jednowyrazowy i pozwalający na nie zastanawianie się nad sposobem zwracania się do Ciebie, czy jak do chłopca, czy jak do dziewczynki emotka
22 sie 13:05
imię lub nick.: taki nick się pojawiał bo już go używałem wcześniej emotka
22 sie 13:39