ciąg geometryczny
Jan : Wyznacz pierwszy wyraz oraz iloraz ciągu geometrycznego wiedziąc ze drugi wyraz jest równy 18 a
| | 16 | |
wyraz piąty |
| określ monotoniczność |
| | 3 | |
10 mar 08:40
Jan : prosze o dokladne przedstawienie tego wyliczania etap po etapie
10 mar 08:42
danoel:
a1*q=18
a1*q4=163
rozwiązujesz układ
10 mar 08:47
danoel: określenie monotoniczności to po prostu sprawdzenie czy ciąg rośnie czy maleje. Masz dwa wyrazy
ciągu np a1 i a2 i sprawdzasz który jest większy jeśli
a1>a2 to ciąg jest malejący
a1<a2 to ciąg jest rosnący
10 mar 08:52
Pokemon : ten układ jak rozwiązać
10 mar 08:58
10 mar 08:58
Jan : no właśnie
10 mar 08:59
danoel:
a1=18q
18q*q4=163
18q4q=163
18q3=163
q3=1654
q3=827
q=23
a1=18*32=27
10 mar 09:20