wyznacz y jako funkcje x i naszkicuj wykres tej funkcji.
maturalny: | | 1 | | 1 | |
z równania |
| + |
| =1 wyznacz y jako funkcje x i naszkicuj wykres tej funkcji. |
| | y−1 | | x+1 | |
9 mar 23:46
maturalny: założenia y≠1 i x≠−1
prawa strona do wspolnego mianownika z lewą
I tutaj kończą się moje pomysły
po karkołomnych przekształceniach wyszło mi
x2(2y−2−y2+y)+x(4y−y2−1)+y−1=0
ale co dalej?
z góry dziękuje za odp.
9 mar 23:47
maturalny: dwie delty?
9 mar 23:48
maturalny: czy 2y−2−y2+y=0
i
4y−y2−1=0
i
y−1=0
wtedy i tylko wtedy całośc równa 0?
9 mar 23:49
9 mar 23:51
Dres: Może lepiej nie komplikować sobie życia i wrzucać do wspólnego mianownika zarówno y jak i x?
Zostaw y po jednej stronie i przekształcaj dalej po drugiej!
9 mar 23:55
10 mar 00:34
maturalny: nierozumiem przejścia z drugiej linijki do trzeciej
dlaczego nagle z mianownika y−1 przeszlo do licznika, w ogole nie pomnozone z proporcji ani nie
przeksztalcone w zaden sposob
10 mar 21:26
ICSP: Bo mi się nie przewróciło.
Poprawna trzeci linijka to :
zatem czwarta :
dalej już dobrze
10 mar 21:33
maturalny: ok. dzieki, ale jesli chodzi o sprowadzanie do wszystkiego do wspolnego mianownika lub
dzialanie szybszym przeksztalceniem jak wyzej, to zastanawia mnie to kiedy która strategia
dziala lepiej i od czego to zalezy?
macie jakies wskazówki?
10 mar 21:41
Mila:

To najszybszy sposób, alle ICSP zrobił literówkę w mianowniku
| 1 | | 1 | |
| + |
| =1 y≠1 i x≠−1 |
| y−1 | | x+1 | |
10 mar 23:05
maturalny: dzięki bardzo.
moja watpliwość tyczy się tylko tego w jakich przypadkach w ten sposob a kiedy sprowadzajac
wszystkie liczby do wspolnego mianownika?
czy ja powinienem byc tak wycwiczony zeby od razu to zauwazyc czy zwyczajnie metoda prob i
bledow szukac rozwiazania?
11 mar 19:22