Wektory, jednokładność
Licealista D: Czy może ktoś mi wyjaśnić w jednokładności wektory, a dokładniej czemu jest wektor np.
AB= [4:3] to współczynnik prostej jest równy 34 . Nie mogę sobie tego wyobrazić a nie
lubie nie rozumieć tylko umieć.
Najlepiej prosiłbym kogoś o rozwiązanie zadania krok po kroku .
Oblicz współrzędne środka S i skalę k jednokładności, w której obrazem odcinka PR jest odcinek
P1R1 i wiadomo, że P=(−2;1) R1= (3;1) wektor SP1 = [3;9] i wektor SR = [2;1].
Szukałem informacji ale nie znalazłem żadnych podpartych zadaniem czy dowodem.
9 mar 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | |
dlaczego AB ma współczynnik prostej równy |
| |
| | 4 | |
ponieważ AB = [
4,
3 ] oznacza tyle co, że jest skierowany 4jednostki w prawo i 3
| | Δy | | 3 | |
jednostki w górę ... stąd Δx = 4 ; Δy=3 .... a stąd 'a'= |
| = |
| |
| | Δx | | 4 | |
9 mar 23:07
Licealista D: Dobra, wektory rozrysowałem w układzie współrzędnych, w miarę rozumiem. Aczkolwiek chciałbym
zobaczyć tok rozwiązywania zadania.
9 mar 23:17
Licealista D: Rozwiązałem, już nieaktualne. Chyba, że ktoś robi to z chęcią zobaczę
9 mar 23:27
Mila: Zadanie kilka razy rozwiązane na forum, poszukaj.
9 mar 23:31