liczba wymierna
Monika: Liczbą wymierną jest:
a)
√8
d)
3√25
Konieczne są obliczenia.
9 mar 22:22
Bogdan:
co to jest liczba wymierna?
9 mar 22:24
politechniczny: żadna z tych liczb nie jest liczbą wymierną
9 mar 22:25
Monika: Któraś musi być...
9 mar 22:28
Cusack: pewny jesteś?
9 mar 22:28
9 mar 22:29
Monika: wg odpowiedzi powinna to być odp B, ale nie wiem, dlaczego
9 mar 22:29
Bogdan:
już wiesz
9 mar 22:30
politechniczny: | 16 | |
| =1,7777777777777777777... |
| 9 | |
9 mar 22:31
Bogdan:
| | 4 | |
√16/9 = |
| to jest liczba wymierna |
| | 3 | |
9 mar 22:32
9 mar 22:34
Licealista:
Liczbą wymierną nazywamy liczbę której licznik i mianownik jest liczbą całkowitą lub da się ją
zapisać w ułamku okresowym.
9 mar 22:35
Bogdan:
| | 7 | | 4 | |
Pod pierwiastkiem politechniczny jest 1 |
| , czyli jest √16/9 = |
| ∊ W |
| | 9 | | 3 | |
Co tak Cię dziwi?
9 mar 22:42
Eta:
9 mar 22:52