logarytmy :)
PuRXUTM: mam takie pytanie, nie pamiętam do końca tego ale wydaje mi się że to było tak
miałem coś tam udowodnić związanego z logarytmami i doszedłem ( myślę że bez błędów ) do tego
log
5 4 >log
4 3 i nie mogłem sobie z tym poradzić napisałem że tak po prostu jest ale to
raczej nie wystarczy

może ktoś powiedzieć jak to rozwiązać ?
9 mar 22:02
PuRXUTM:
10 mar 12:45
Eta:
Wiesz,że:
| | 1 | |
log54= |
| i log45>log43 |
| | log45 | |
10 mar 12:54
PW: czyli nierównośc ma postać
(log
54)
2>log
53,
a ta ostatnia jest oczywista (lewa strona jest kwadratem liczby większej od 1, a prawa liczbą
mniejszą od 1).
10 mar 12:54
PW: Jeszcze trzeba powiedzieć, że mnożenie przez mianownik nie zmienia zwrotu nierówności, bo
mianownik jest dodatni:
log54>log51 (logarytm o podstawie 5 jest funkcją rosnącą)
log54>0.
10 mar 13:01
ff: fajnie tylko, że: log5 4 < 1
10 mar 13:33
PuRXUTM: zgadzam się z ff, kurcze męczyłem się z tym i nic mądrego nie wymyśliłem

ale dzięki za pomoc
10 mar 15:25
PW: log54=log104•log105
log43=log103•log104.
Nierówność między prawymi stronami
log104•log105>log103•log104
jest oczywista, a więc i między lewymi.
Mam nadzieję, że tym razem nic nie pokopałem, przepraszam za poprzednie.
10 mar 15:59