matematykaszkolna.pl
chema mnie interesuje Licealista: Wiem że nie z tej beczki, ale nie wiem jak zrobić − Stężenie molowe Zaprojektuj sposób przygotowania 200 cm3 roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu
 mol 
0,1

dm3 
a)Oblicz jaką masę substancji należy użyć do przygotowania roztworu.
9 mar 21:58
Mateusz: Oczywiscie zakładajac e mamy niezbedne szkło laboratoryjne,wode itd masa molowa NaOH wynosi 40g/mol korzystajac z definicji stezenia molowego lub odpowiedniego wzoru licze ile moli NaOH znajduje sie w 0,2dm3 roztworu o stezeniu0,1 mol/dm3 0,1 mola NaOH−−−>1dm3 roztworu x−−−−−−−−−−−−−−−−−>0,2 dm3 roztworu x=0,02 mola NaOH teraz korzystam z def masy molowej: 1 mol NaOH−−−> 40g 0,02 mola NaOH−−−−>x g x=0,8 g Teraz nalezy odwazyc 0,8g stałego NaOH nastepnie te ilosc wprowadzic do kolby miarowej o objetosci co najmniej 0,2 dm3 (są minimalnie chyba od 0,5 litra) nalezy nlac troche wody rozpuscic NaOH i dopełnic wodą do kreski uzyskując w ten sposob po wymieszaniu 0,2 dm3 roztworu o tym stezeniu.
9 mar 22:19
Licealista: Dzięki wielkie emotka Jak oblicza się masę molową? Na sprawdzianie nie mogę korzystać z wiki. Czy masa molowa to to
 g 
samo co masa cząsteczkowa tylko w

?
 mol 
9 mar 22:24
Mateusz: Tak to to samo emotka na sprawdzianie nauczyciel powinien wam pozwolic skorzystac z układu okresowego albo podac masy molowe pierwiastkow lub całych związkow chemicznych.
10 mar 11:07