log
Karlo: Dany jest ciąg geometryczny an o wyrazach dodatnich. Uzasadnij, że ciąg (bn) określony wzorem
bn = log2an+1 − log2an jest ciągiem arytmetycznym. Proszę o pomoc.
9 mar 21:43
Krzysiek: a
n+1/a
n=q−iloraz ciągu geometrycznego.
| | an+1 | |
bn=(logan+1−logan)(logan+1+logan)=(log |
| )(log(an+1*an))= |
| | an | |
=logq*log(a
n+1*a
n)
policz teraz b
n+1−b
n i sprawdź czy otrzymasz stałą.
9 mar 21:58
ff: a
n = a
0 q
n
b
n = ( log a
n+1 − log a
n )( log a
n+1 + log a
n )
| | an+1 | |
= log |
| log (an+1 an) |
| | an | |
= log q log ( a
02 q
2n + 1 ) = log q ( 2 log a
0 + (2n+1)log q )
b
n+1 − b
n = ...
różnica jest stała (nie zależy od n ) więc b
n jest ciągiem arytmetycznym
9 mar 21:59
pigor: ..., otóż, niech a
1,q wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego (a
n),
odpowiednio, to
bn= log
2a
n+1−log
2a
n= log
2a
1q
n−log
2a
1q
n−1=
= log
2a
1+log
2q
n−log
2a
1−log
2q
n−1= n
2log
2q−(n−1)
2log
2q=
= (n
2−(n−1)
2)log
2q= (n−n+1)(n+n−1)log
2q=
(2n−1)log2q, więc
bn+1= [2(n+1)−1)log
2q]=
(2n+1)log2q , zatem różnica r :
bn+1−bn= (2n+1)log
2q−(2n−1)log
2q= (2n+1−2n+1)log
2q=
2log2q= r= const
c.n.u.. ...
9 mar 22:11