Logartymy - Wiedząc że...
KevyB: Czas na kolejny temat, jeden z ostatnich (zostały tylko 3 !)
o co chodzi w takim czymś:
Wiedząc że log12 2 = a oblicz log6 16
ja mam wrazenie ze chodzi o cos w stylu takim ze wlasnie np zeby uzyskac 12 to tamto 6 trzeba
podwoic, a zeby z dwojki 16 to razy osiem, czy chodzi o cos w takim stylu? takie jakby
proporcje?
21 sie 12:35
Eta:
Pomagam
21 sie 12:46
KevyB: dzięki ^^
21 sie 12:49
Eta:
log
122= a
sprowadzamy log
6 16 do log o podstawie 12
korzystając ze wzoru:
zatem:
| | log1216 | | log1224 | |
log616= |
| = |
| =
|
| | log126 | | log12122 | |
| | 4log122 | | 4log122 | |
= |
| = |
|
|
| | log1212 −log122 | | 1 −log122 | |
podstawiając za log
122= a
log
616 = ...... dokończ
21 sie 12:54
KevyB: mogłabyś mi krok po kroku napisać co tam robiłaś?
musze do zrozumieć do końca a nie na system sie tego nauczyć dx
widze że 12 traktujesz jako d, no i
wpierw zapiszujesz normalnie
widze ze zeby uzyskac 16 rozkladasz to na 2
4 , a to dolne najzwyczajniej zapisujesz jako
ulamek, tak?
potem widze tą regułe że potęgowana liczba w log typu jak właśnie 2
4 przenosi tą 4 przed log ,
a na dole chyba wykorzystujesz z ułamka własnie ten ułamek wpierw dając log
12 12 z góry a
potem odejmujesz od tego log
12 2 gdzie bierzesz mianownik.
Jakie to są regułki do tego?, dobrze wogóle myśle? dx
21 sie 13:12
KevyB: formatowanie sie troche pokitralo dx miało być log12 tam a nie log12 dx
21 sie 13:12
21 sie 13:21
Eta:
Na razie mnie nie będzie.
Jak coś ? poproś
Bogdana
21 sie 13:28