testy
Ala: liczby: 3, b, c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny. Te same liczby są w
podanej kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmatyczneg. Oblicz b i c.
rozpiszecie mi jakas wskazowke na rozwiazywanie tego typow zadan i jego rozwiazanie zebym
wiedziala jak to sie robi

często bywa w arkuszach

proszę
9 mar 21:10
Eta:
3, b, c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒(*) b2=3*c
a1=3 3+r=b 3+4r= c −−− wyrazy ciągu arytmetycznego
teraz z (*) (3+r)2=3*(3+4r)
9+6r+r2=9+12r
r2−6r=0 ⇒ r(r−6)=0 ⇒ r=0 v r=6
ciąg geometryczny: dla r=0 : 3, 3,3 −−− ciąg stały −−− odrzucamy
dla r= 6 : 3, 9, 27 −−− ciąg geom. rosnący
Odp: b=9 i c= 27
9 mar 21:18