miejsce zerowe
politechniczny: wyznacz miejsca zerowe funkcji
a) f(x)=81−x
4
(9−x
2)(9+x
2)
−(x
2−9)(9+x
2) nie wiem czy mogę sobie tak wyciągnąć minusa
x=−3 ∨x=3
b) f(x)=3x
4+1 i tu nie wiem jak to zrobić
3x
4+1=0
9 mar 20:56
Aga1.: a) możesz
b) nie ma miejsc zerowych
9 mar 20:59
politechniczny: | | 1 | |
ale tam mam błąd przy przenoszeniu powinno być x=4√− |
| |
| | 3 | |
9 mar 21:01
politechniczny: a takie coś f(x) 2x6−8 to chyba trzeba ze wzoru skróconego mnożenia ?
9 mar 21:03
politechniczny: podpowie ktoś ?
9 mar 21:07
Aga1.: A umiesz obliczyć 4√−1/3 w zbiorze liczb rzeczywistych?
można i tak
2x6−8=0
2x6=8 //:2
x6=4
x=6√4=6√22=3√2 lub x=−3√2.
9 mar 21:10
politechniczny: nie nie umiem

ok ale nie rozumiem przekształcenia x=
6√4 =
3√2
9 mar 21:14
Aga1.: 6√4=41/6=(22)1/6=22*1/6=21/3=3√2.
9 mar 21:19
politechniczny: dziękuje a mam jeszcze takie pytanie szybkie jak tam miałem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x4= |
| to powinno być 4√ |
| lub −4√ |
| ? |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 mar 21:22