matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
didi9:
x
4
−3x
3
−4x
2
=0
9 mar 20:48
krystek:
x
2
(x
2
−3x−4)=0 ⇔x
2
=0 lub x
2
−3x−4=0
9 mar 20:50
bezendu:
x
4
−3x
2
−4x
2
=0 x
2
(x
2
−3x−4)=0 Δ=(−3)
2
−4*1*(−4)=25
√
Δ
=5
3−5
x
1
=
=−1
2
3+5
x
2
=
=4
2
x=0 lub x=−4 lub x=1
9 mar 20:51