Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Global: Witam. Jak zrobić następujący przykład? Podstawiam, wymnażam, ale nie wychodzi prawidłowy
wynik. Może mnie ktoś nakierować?
|z|+(1+i)z=4+7i
√a2+b2+(1+i)(a+bi)=4+7i
√a2+b2+(a+bi+ai+b*i2)=4+7i
√a2+b2+(a+bi+ai−b)=4+7i
No i w tym momencie nie wiem, bo mam ai i bi...
Podstawienie a+b=7 (dla urojonych) nie wchodzi w grę, z tego co sprawdzałem.
9 mar 20:33
Basia:
√a2+b2+a−b = 4
a+b = 7
9 mar 20:35
Basia:
i dalej
√a2+b2 = 4−a+b
b = 7−a
√a2 + 49 − 14a + a2 = 4−a+7−a
√2a2 − 14a + 49 = 11−2a /()2
2a2 − 14a + 49 = 121 − 44a + 4a2
2a2 − 30a +72 =0
Δ itd.
9 mar 20:41
Global: Robiłem tak samo, ale zrobiłem błąd w obliczeniach, dlatego nie wychodziło... Dziękuję bardzo i
życzę miłego wieczoru
9 mar 21:16
Global: a, jeszcze jedno pytanie. czemu tylko jedno rozwiązanie delty jest prawidłowe, a drugie
rozwiązanie z wynikiem ujemnym się omija? chodzi o to, że pierwiastek nie może być liczbą
ujemną?
9 mar 21:31