Wielomian W
sinus: Wielomian W ma postać W(x)=x5+a4*x4 + a3*x3 + a2*x2 + a1*x
gdzie a4, a3, a2, a1 są pewnymi liczbami rzeczywistymi. Wiedząc dodatkowo, że:
W(2)=2, W(4)=4, W(6)=6, W(8)=8. Oblicz W(10). Prosze o pomoc
wielomian W(x) przekształciłem do takiej postaci
W(x)=x(x4 + a4*x3 + a3*x2 + a2*x + a1)
W(2)=2(24 + a4*23 + a3*22 + a2*2 + a1)=2,
W(4)=4(44 + a4*43 + a3*42 + a2*4 + a1)=4,
W(6)=6(64 + a4*63 + a3*62 + a2*6 + a1)=6
W(8)=8(84 + a4*83 + a3*82 + a2*8 + a1)=8
ale nie umiem sobie poradzić z tym dalej
jak ma dalej ruszyć z tym zadaniem?
9 mar 20:21
AC:
Wielomian jest postaci:
W(x) = x*(1 +(x−2)(x−4)(x−6)(x−8))
W(10)=10(1+8*6*4*2)=3850
9 mar 20:40
sinus: sprytnie to policzyłeś tylko mam pytanie w jaki sposob doprowadziłeś wielomian W(x) do takiej
postaci
W(x) = x*(1 +(x−2)(x−4)(x−6)(x−8))
mogłbyś mi to rozpisać krok po kroku albo wyjaśnić po prostu
9 mar 20:50
sinus: podpowie mi ktoś coś?
9 mar 21:17
sinus: pomoże ktos?
10 mar 11:16
jikA:
Jak sam zapisywałeś
W(2) = 2(...) a wiemy że W(2) = 2 więc 2(...) = 2 ⇒ (...) = 1
tak samo mamy z W(4) , W(6) , W(8).
A więc nasz wielomian jest postaci W(x) − x = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8) ponieważ
dla x = 2 otrzymamy W(2) − 2 = 2(2 − 2)(2 − 4)(2 − 6)(2 − 8) ⇒ W(2) − 2 = 0 ⇒ W(2) = 2
dla x = 4 mamy W(4) − 4 = 4(4 − 2)(4 − 4)(4 − 6)(4 − 8) ⇒ W(4) − 4 = 0 ⇒ W(4) = 4.
10 mar 12:42
sinus: kurcze dalej nie moge zrozumieć jak wy rozwiazujecie to zadanie
ja robie to tak
W(2) = 2(24 + a4*23 + a3*22 + a2*2 + a1)=2,
W(4) = 4(44 + a4*43 + a3*42 + a2*4 + a1)=4,
W(6) = 6(64 + a4*63 + a3*62 + a2*6 + a1)=6
W(8) = 8(84 + a4*83 + a3*82 + a2*8 + a1)=8
czyli w uproszczeniu mozna to zapisać tak
W(x) = x(x4 + a4*x3 + a3*x2 + a2*x + a1)
P(x) = x4 + a4*x3 + a3*x2 + a2*x + a1
zatem
W(x) = x*P(x)
stąd
W(2)=2*P(2)
W(4)=4*P(4)
W(6)=6*P(6)
W(8)=8*P(8)
czyli wiemy ze
P(2) = P(4) = P(6) = P(8) = 1
i teraz możemy zapisać to tak
W(2) − 2 = 0
W(4) − 4 = 0
W(6) − 6 = 0
W(8) − 8 = 0
czyli to co wy piszecie po lewej stronie rownania
W(x) − x = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8)
a mi wychodzi
W(x) − x = 0
wiem ze x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8) = 0
ale nie rozumiem po co tu piszecie to ponownie
przypuszczam z po wymnożeniu dostaniemy pierwotną postać wielomianu W(x). tak?
no i moje drugie pytanie skad wy wiecie ze tak można zapisać ten wielomian w(x) chodzi mi o tą
postać W(x) − x = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8) skoro 2, 4, 6, 8 nie sa miejscami zerowymi
tego wielomianu?
15 mar 14:22
sinus: czy mogłby ktoś mi to zadanie wytłumaczyć jak dla totalnego głupka ktory w ogole nic nie
rozumie krok po kroku z wyjaśnieniem skad sie co wizieło?
15 mar 14:47
sinus: wyjaśni mi ktoś skad sie wzieła prawa strona tego równania
W(x) − x = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8)?
15 mar 17:30
AC:
Oznaczmy róznicę W(x) i x jako Q(x)
W(x) − x = Q(x)
Jak sam zauważyłeś miejsca zerowe wielomianu
Q(x) to x1=0; x2=2; x3=4; x4=6; x5=8;
Czyli ogólna postać wielomianu 5−stopnia będzie
Q(x)= a(x−0)(x−2)(x−4)(x−6)(x−8) dodatkowo wiemy że współczynnik przy
najwyższej potędze jest 1 stąd wynika, że a=1 i wielomian jest równy
Q(x) = (x−0)(x−2)(x−4)(x−6)(x−8)
Wracając do poprzednich oznaczeń mamy
W(x) − x = (x−0)(x−2)(x−4)(x−6)(x−8) i to wszystko.
15 mar 17:51
sinus: no ja właśnie napisałem wyżej ze 2, 4, 6, 8 nie sa miejscami zerowymi wielomianu W(x) bo dla
W(2)=2, W(4)=4, W(6)=6, W(8)=8 czyli dla 2, 4, 6, 8 ten wielomian W(x) sie nie zeruje i nie
moge zrozumięć skad ten zapis x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8) poza tym ze musi byc pięć
nawiasów zeby po wymnożeniu otrzymać wielomian piątego stopnia
15 mar 18:00
AC:
2,4,6,8 to są miejsca zerowe wielomianu Q(x) a nie W(x)
15 mar 18:32
sinus: okey w takim razie mam juz ostatnie pytanie skad to wiemy ze 2,4,6,8 to są miejsca zerowe
wielomianu Q(x) chodzi mi czy można to pokazać za pomoca jakiś obliczen bo nie wie skad sie to
bierz nie umiem sobie tego tak wyobrazić
lepiej to rozumiem ja to bedzie jakoś zapisane bo jak za rok dostane takie zadanie do zrobienia
to na pewno tego bym nie wymyślił tylko szukał sposobu zeby to policzyc a nie wiem jak
15 mar 19:44
sinus: ?
16 mar 22:39
AC:
Proste:
Q(x)=W(x) − x
wstawiamy x=2
Q(2)=W(2) − 2 = 2 − 2 =0 to oznacza że liczba 2 jest miejscem zerowym Q(x)
dla pozostałych analogicznie.
16 mar 23:00
sinus: okey dzieki teraz juz rozumiem
jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc
16 mar 23:06
xyz: AC skąd wiadomo, że wielomian jest postaci:
W(x) = x*(1 +(x−2)(x−4)(x−6)(x−8))?
1 wrz 13:13
Dominik: xyz, z postu AC z godz 17:51 jest wytlumaczone jak dojsc do postaci
W(x) − x = (x − 0)(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8)
po dodaniu stronami x i uproszczeniu (x − 0) do x
W(x) = x + x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8)
po wylaczeniu przed nawias x
W(x) = x(1 + (x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8))
1 wrz 16:46