EKSTREMUM FUNKCJI sprawdzenie
Kajka: Wyznacz ekstrema funkcji (spr.):
f(x)= −x
3 + 6x
f ' (x)= −3x
2 + 6
y
min =0
y
max = 4
√2
Prosze tylko sprawdzić czy ekstremy są dobrze wyliczone
9 mar 19:53
Basia:
−3x2+6 = 0 ⇔ −3(x2−2)=0 ⇔ x=−√2 ∨ x=√2
xmin = −√2 fmin = −(−√2)3 + 6*(−p{2)) = 2√2 − 6√2 = −4√2
xmax = √2 fmax = −(√2)3+6√2 = 4√2
poza tym ekstremy to są w polityce (l.pojedyncza − ta ekstrema)
to są ekstrema (l.pojedyncza − ekstremum)
9 mar 20:09
Kajka: Ok dzięki.
W zeszycie mam dobrze napisane a tutaj napisałam z błędem
9 mar 20:22