Prosta
bebi2: Uzasadnij ze prosta y=x+2 nie jest prostopadła do prostej przechodzącej przez punkty A=(−1,3) i
B=(−6,7)
9 mar 19:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 − wyznacz prosta przechodzaca przez A i B
krok 2 − porównaj współczynniki 'a' tych dwóch prostych
krok 3 − na podstawie kroku 2 napisz wniosek
9 mar 19:27
Skipper:
nie musisz wyznaczać prostej przechodzącej przez punkty A i B
BO NIE JEST CI ONO DO NICZEGO POTRZEBNE −
9 mar 19:31
Skipper:
wystarczy, że policzysz jej współczynnik kierunkowy −
współczynnik ten nie jest ujemną odwrotnością 1 ... więc prostopadłe nie są −
9 mar 19:35
dero2005:
a = 1
warunek prostopadłości
a*a
1 = −1
9 mar 19:37
bebi2: Dzięki
9 mar 20:08