Liniowa .F
Magda: 7.
Dla jakich wartości parametru k do wykresu funkcji liniowej opisanej wzorem y = (3k−5) x+2k
należy punkt A (− 7 ,2 )
wiem ze trzeba za x i y podstawić ( x =−7 y =,2)
ale nie wiem co dalej co z tym k ?
9 mar 19:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstaw za 'x' i 'y' te wartości
otrzymasz równanie z jedną niewiadomą (k) którą wyznaczysz
9 mar 19:25
Magda_2: a co z tą 5 ?
9 mar 19:31
Olka : 2 ( 3k −5 ) (−7) =+2k
2 * 3k − 5 − 7 + 2k
teraz wiadomoe na jedno a niewiadomoe na druga
3k+2k +7+5 −2
5k = 10
k = 2
9 mar 19:36
Magda : Ejj to co Olka na pisała to chyba coś nie tak ?
9 mar 19:37
oko: 2=(3k−5)*(−7)+2k
2=−21k+35+2k
2−35=21k+2k
−33=23k
−1,43478k
9 mar 19:42
Krzysiek: no to sama oblicz ,przeciez Artur Ci napisal co masz zrobic .
2=(3k−5)*(−7)+2k −licz
9 mar 19:46
oko: 2=−21k+35+2k
2−35=−21k+2k
−33=−19k
k≈1,74
9 mar 19:51
Magda : Ej za każdym razem wychodzi mi inny wynik

v
9 mar 19:54