wielomiany dwoch zmiennych
Piotrek: Dla jakich rzeczywistych wartosci x i y wielomian:
a) 2x
2 −2x +5y
2 +5
b) −5x
2 −5y
2 +8x −6y −1
przyjmuje wartość najmniejszą? Wyznacz najmniejszą wartosc.
Nie mialem wczesniej do czynienia z wielomianami dwoch zmiennych i nie wiem za bardzo jak
nalezy się do tego zabrac. Będę wdzieczny za kazda pomoc
21 sie 05:19
Piotrek: Ten wielomian trzeba po prostu rozwazac ze wzgledu na x, a pozniej ze wzgledu na y? To znacyz
rozpisac na dwa wielomiany i policzyc x−owa wspolrzedna wierzcholka?
Z tego w pierwszym przykladzie by wyszlo x=1/2 a y=0. To by się zgadzalo z odpowiedzią, tyle ze
nie rozumiem, czemu wtedy ta najmniejsza wartosc się nie zgadzam.
Odpowiedz jest taka:
a) x=1/2 y=0 Najmniejsza wartosc = 4 i 3/4
b) x=1 y=1 Najmniejsza wartosc = −2
21 sie 05:33
Piotrek: moglby ktos spojrzec?
21 sie 19:06
Bogdan:
Masz do czynienia z funkcją dwóch zmiennych. Wyznacz ekstremum tej funkcji wyznaczając
pochodne cząstkowe I i II rzędu. Poszukaj gdzieś w Internecie albo w jakimś podręczniku
akademickim informacji o funkcjach wielu zmiennych i o wyznaczaniu ekstremów takich funkcji.
21 sie 20:09
Piotrek: Dzieki.
z = 2x2 −2x +5y2 +5
z'x = 4x −2
z'y = 10y
4x − 2 = 0 => x= 1/2
10y = 0 => y=0
tak to ma wygladac? jak wyznaczyc ekstremum?
21 sie 20:56
21 sie 21:17
Piotrek: Nie jestem leniem, szukalem. Wpisalem juz wczesniej, nawet znalazlem dobry material, ale nei
wychodzi mi tak jak w odpowiedzi..
Wychodzi mi ten punkt stacjonarny (1/2, 0), potem probowalem robic tak jak pokazywali, czyli z
wyznacznikiem, ale wychodza jakies glupoty
21 sie 21:45
Bogdan:
z'
x = 4x − 2
z'
y = 10y
z"
xx = 4, z"
xy = 0,
z"
yx = 0, z"
yy = 10.
| 4 0 |
W(1/2, 0) = | | = 40 > 0 i z"
xx > 0
| 0 10 |
| | 1 | |
Funkcja posiada w punkcie ( |
| , 0) minimum równe |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2* |
| − 2* |
| + 5*0 + 5 = 4 |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
21 sie 22:03
Piotrek: Dokladnie tak to robilem, wyszedl mi taki sam wynik

Ale odpowiedz podaja 4 i 3/4, nie wiem
dlaczego.
Myslalem, ze się pomylili, ale jak sprawdzam punkt b, to tez się nie wychodzi tak jak w
odpowiedzi.
Ale dziekuję, teraz juz wiem mniej wiecej, jak to nalezy robic
22 sie 00:12
Bogdan:
To sprawdźmy jeszcze raz:
z = 2x
2 − 2x + 5y
2 + 5
z = 2x(x − 1) + 5(y
2 + 1),
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla x = |
| i y = 0: z = 2* |
| *( |
| − 1) + 5*(0 + 1) = − |
| + 5 = 4 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
22 sie 00:21