| cos2x | cos2x−sin2x | |||
= | ||||
| 1 | sin2x+cos2x |
| cos2x | sin2x | |||
cos2x= | − | . | ||
| sin2x+cos2x | sin2x+cos2x |
| 1 | 1 | |||
cos2x = | − | . | ||
| tg2x+1 | 1+ctg2x |
| 1 | ||
Wystarczy podstawic tgx=−3 i ctgx=− | i zastanowic sie czy istotna jest informacja o | |
| 3 |
tgx=−3 x€ II ć. to sinx >0 i cosx <0
| 3 | 3√10 | 1 | √10 | |||||
sinx= | = | cosx= − | = − | |||||
| √10 | 10 | √10 | 10 |
| 3√10 | √10 | 3 | ||||
sin2x= 2sinx*cosx = 2* | *(− | )= − | ||||
| 10 | 10 | 5 |
| 4 | ||
cos2x= 2cos2x −1= ........= − | ||
| 5 |