ile liczb calkowitych spelnia nierownosc?
uczesiexd: witam, mam zadanie takie "ile liczb calkowitych spelnia nierownosc?" przyklad 1 a) 9−1/4x2≥0
no i obliczylem przedzial czyli (−∞, −6> i <6, ∞) tylko nie rozumiem jak obliczyc ile liczb
calkowitych spelnia ta nierownosc, w odpowiedziach byl wynik = 13 .. bardzo prosze o
wytlumaczenie
9 mar 18:45
Skipper:
... jak wyznaczysz porządnie przedział ... to zrozumiesz −
9 mar 18:46
uczesiexd: no tak pomylilo mi sie, powinno byc <−6,6> mimo wszystko nadal nie rozumiem, prosze !
9 mar 18:55
uczesiexd: aa chyba, ze chodzi o te liczby od −6 do 6.. zapomnialem o 0 no to wychodzi 13...
9 mar 18:57
Artur_z_miasta_Neptuna: yhy
no i już wiesz
9 mar 18:58
Skipper:
warto przypomnieć podstawowe pojęcia (naturalne, całkowite, wymierne)
... często te "drobiazgi" decydują o zrozumieniu zadania
9 mar 19:01
uczesiexd: ok, wiem, glupi jestem

a mam jeszcze jedno zadanie jesli da rade, polecenie tylko rozwiaz
nierownosc no i jest taki przykład x
2−|x+2|≥0 nie rozumiem co mam z tym zrobic, tak samo np
jak z x
2 = 2|x|<3 czy x
2 − 2|x−4|<0 prosze o pomoc
9 mar 19:09
uczesiexd: w tym drugim rownaniu blad powinno byc x2+2|x|<3
9 mar 19:10
Skipper:
x
2 = 2|x|<3 ... a sam rozumiesz ten zapis

?
9 mar 19:11
Skipper:
Poczytaj troszkę o modułach −

Opuszczenie znaku modułu zawsze wymaga określonych założeń
Twoje zadanko jak każde w matematyce można różnymi sposobami
np tak:
|x+2|≤x
2
x+2≥−x
2 ∧ x+2≤x
2
... i walcz−
9 mar 19:17