matematykaszkolna.pl
ile liczb calkowitych spelnia nierownosc? uczesiexd: witam, mam zadanie takie "ile liczb calkowitych spelnia nierownosc?" przyklad 1 a) 9−1/4x2≥0 no i obliczylem przedzial czyli (−∞, −6> i <6, ∞) tylko nie rozumiem jak obliczyc ile liczb calkowitych spelnia ta nierownosc, w odpowiedziach byl wynik = 13 .. bardzo prosze o wytlumaczenie
9 mar 18:45
Skipper: ... jak wyznaczysz porządnie przedział ... to zrozumiesz −emotka
9 mar 18:46
uczesiexd: no tak pomylilo mi sie, powinno byc <−6,6> mimo wszystko nadal nie rozumiem, prosze !emotka
9 mar 18:55
uczesiexd: aa chyba, ze chodzi o te liczby od −6 do 6.. zapomnialem o 0 no to wychodzi 13...
9 mar 18:57
Artur_z_miasta_Neptuna: yhy no i już wiesz
9 mar 18:58
Skipper: warto przypomnieć podstawowe pojęcia (naturalne, całkowite, wymierne) ... często te "drobiazgi" decydują o zrozumieniu zadania
9 mar 19:01
uczesiexd: ok, wiem, glupi jestem a mam jeszcze jedno zadanie jesli da rade, polecenie tylko rozwiaz nierownosc no i jest taki przykład x2−|x+2|≥0 nie rozumiem co mam z tym zrobic, tak samo np jak z x2 = 2|x|<3 czy x2 − 2|x−4|<0 prosze o pomoc
9 mar 19:09
uczesiexd: w tym drugim rownaniu blad powinno byc x2+2|x|<3
9 mar 19:10
Skipper: x2 = 2|x|<3 ... a sam rozumiesz ten zapis ?
9 mar 19:11
Skipper: Poczytaj troszkę o modułach −emotka Opuszczenie znaku modułu zawsze wymaga określonych założeń Twoje zadanko jak każde w matematyce można różnymi sposobami np tak: |x+2|≤x2 x+2≥−x2 ∧ x+2≤x2 ... i walcz−emotka
9 mar 19:17