Wyznacz równanie
dusia: Wyznacz równanie prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej y=4x+2 i przechodzacej
przez punkt P=(1,3)
9 mar 18:27
Skipper:
np tak
równanie pęku prostych przechodzących przez punkt P
y−3=a(x−1)
Prosta równoległa do y=4x+2
... to za a podstawiasz 4
Prosta prostopadła do y=4x+2
... to za a podstawiasz −0,25
9 mar 18:43
dero2005:
y = 4x + 2
P(1, 3)
a = 4
prosta prostopadła
y = a
1(x − x
P) + y
P = −
14(x − 1) + 3 = −
14x +
134
y = −
14x +
134
prosta równoległa
a
1 = a = 4
y = a
1(x − x
P) + y
P = 4(x − 1) + 3 = 4x − 1
y = 4x − 1
9 mar 18:51
doti: Dziękuje
10 mar 15:30