wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których wartość wyrażenia U{x^4-4x^2+x
ania2321: | | x4−4x2+x+6 | |
wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których wartość wyrażenia |
| jest |
| | x+2 | |
liczbą całkowitą.
Proszę o poradę. Zaczęłam wyciągać x
2 przed nawias i rozkładać, ale zaś nie mogę znaleźć
dzielnika wielomianu. Naprowadźcie mnie
9 mar 18:15
Mila:
zał.x≠−2
Dzielimy (x
4−4x
2+x+6) przez (x+2)
Schemat Hornera:
1 0 −4 1 6 x=−2
1 −2 0 1 4
(x
4−4x
2+x+6)=(x
3−2x
2+1)*(x+2)+4
| (x4−4x2+x+6) | | 4 | |
| =(x3−2x2+1)+ |
| |
| x+2) | | x+2 | |
dla x∊C wyrażenie (x
3−2x
2+1)∊C
1) x+2=1⇔x=−1
2) x+2=−1⇔x=−3
3)x+2=2⇔x=0
4)x+2=−2⇔x=−4
5)x+2=4⇔x=2
6)x+2=−4⇔x=−6
9 mar 18:30
Saizou : | x4−4x2+x+6 | | x2(x2−4)+x+6 | | x2(x−2)(x+2)+x+2+4 | |
| = |
| = |
| = |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| (x+2)(x2(x−2)+1)+4 | | 4 | |
| =x3−2x2+1+ |
| |
| x+2 | | x+2 | |
rozkład bez dzielenia
9 mar 18:49
Mila: Ładnie, Saizou, rozwiązuj próbne maturki z "Info".
9 mar 19:09
Saizou : Mila nie w ten weekend, muszę przeliczyć jeszcze zadania konkursowe, ale w przyszłości
zapewne tam zajrzę
9 mar 19:10
Mila: Powodzenia.
9 mar 19:11
Saizou : nie Dziękuję

do konkursu jeszcze daleko, bo dopiero w sobotę po świętach, ale w poniedziałek zajęcia mające
na celu przygotowanie
9 mar 19:13