Wyznacz ciąg geometryczny
M: Wyznacz ciąg geometryczny, w którym suma pierwszego i trzeciego wyrazu wynosi 52, a kwadrat
drugiego wyrazu jest równy 100.
9 mar 18:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
a1 + a3 = a1 + a1*q2 = a1(1+q2) = 52
a22 = (a1*q)2 = a12q2 = 100
układ równań z dwoma niewiadomymi ... liczysz
9 mar 18:53
Skipper: a
1 a
2 a
3
a
2=±10
a
3=52−a
1
a
1(52−a
1)=100
... itd −
9 mar 18:54
Skipper:
... jak sądzisz ... ile jest takich ciągów

?
9 mar 19:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja ja ... moge ja moge ja
9 mar 19:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
ploooosię
9 mar 19:05
Skipper:
−

Ty
Arturku z fajnego miasta

? NIE

! −
9 mar 19:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
buuuuu ... a on mi nie pozwala ... buuu
dobra ... lecę dalej ... miłego weekendu życzę
9 mar 19:08
Skipper:
... a Ty
M .... wiesz

?
9 mar 19:20