| 1 | ||
zauwaz, ze P(B) = P(B') ⇔ P(B) = | ||
| 2 |
1) P(B')=1−P(B) własność, masz podaną na lekcji, w książce.
P(B)=1−P(B) z treści
| 1 | ||
P(B)= | ||
| 2 |
| P(A∩B) | ||
2) P(A/B)= | masz podany ten wzór na lekcji. | |
| P(B) |
| 1 | ||
P(A/B)=2P(A∩B) bo P(B)= | ||
| 2 |
| P(A∩B') | ||
P(A/B')= | ||
| P(B) |
| 1 | ||
P(A/B')= 2P(A∩B')} bo P(B')= | ||
| 2 |
| 2 | ||
podstawiam do wzoru: P(A/B)+P(A/B’)= | ||
| 3 |
| 2 | ||
2P(A∩B) +2(P(A)−P(A∩B))= | ||
| 3 |
| 2 | 1 | |||
2P(A)= | ⇔P(A)= | |||
| 3 | 3 |