funkcja dwóch zmiennych - ekstremum lokalne
Alicja: Mam mały problem z rozwiązaniem tego zadania: Oblicz ekstremum lokalne funkcji dwóch
zmiennych:
f(x) = 4xy
2 + 8y
2 +
13 x
3
1. Liczę f'(x) i f'(y) − wychodzi mi taka pochodna:
f'x (x,y) = 4y
2 + x
2
f'y (x,y) = 4x2y + 16y
Nie da się z tego wyciągnąć x i y.. wychodzą 0, więc to jest źle zrobione. Mógłby ktoś
wytłumaczyć jak obliczyć pochodne tej funkcji ?
Z góry dzięki, Alicja
9 mar 17:38
Artur z miasta Neptuna:
Z pierwszego rpwnania wynika ze jedynym rozwiazaniem bedzie (0,0)
9 mar 17:41
Alicja: to jest zadanie z egzaminu, nie może być rozwiązaniem (0,0) trzeba inaczej obliczyć pochodne
cząstkowe po x i y. ale nie wiem jak..
9 mar 18:02