Prosze o pomoc
Marek14: objetość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 12 pierwiastków z 3, a pole
powierzchni bocznej jest równe 36cm. Oblicz sin kąta jaki tworzy przekątna ściany bocznej z
sąsiednia ściana boczna.
9 mar 16:55
dero2005:

V = P
p*H = 12
√3
P
b = 3a*H = 36
3aH = 36
a = 4
H = 3
s =
√H2 + a2 = 5
sprawdź obliczenia
9 mar 17:10
Licealista D: Dero tak dla mnie, bo nie mogę sobie wyobrazić czy kąt alfa byłby taki sam gdyby był między
dwoma przekątnymi ścian bocznych?
9 mar 17:21
dero2005:
gdyby był między dwoma przekątnymi ścian bocznych to
a
2 = s
2 + s
2 − 2s*s*cosα
a
2 = 2s
2 − 2s
2cos α
| | a2 | |
cosα = 1 − |
| gdzie: a − bok podstawy s − przekątna ściany |
| | 2s2 | |
9 mar 18:20