miejsce 0
paweł: Wyznacz miejsce zerowe o ile istnieje:
miejsce zerowe=3
e) y =
√x−1 x∊<1,
∞)
21 sie 01:06
Eta:
Witam

w zad a) brakuje
x
i przez to zapis
23= 2 −−−−−− sprzeczność
powinno być:
23*x = 2 => x = 2*
32 = 3
21 sie 01:13
Eta:
w b) x = 3 , ale x ∊ ( 3,∞)
wię x = 3 nie należy do tego przedziału , bo przedział jest lewostronnie otwarty
więc funkcja nie ma miejsca zerowego w tym przedziale
gdyby było ,że x∊ < 3,∞)
to wtedy miejscem zerowym byłaby liczba x = 3
21 sie 01:17
Eta:
c) i d) policz podobnie i pamiętaj ,że miejsce zerowe
ma należeć do zadanego przedziału
21 sie 01:19
Eta:
e) f(x) =
√x −1 , x∊ <1, ∞)
więc
√x −1=0 podnosimy obustronnie do kwadratu:
zatem x −1 = 0 => x = 1 nalezy do tego przedziału , więc jest miejscem zerowym

f)
f(x )
1x i x€R \ {0}
to
1x =0 , przy x≠0 to licznik musiałby być
równy 0
a co masz w liczniku? czy
1=0 
sprzeczność
więc f(x) nie ma miejsca zerowego!
21 sie 01:25