Wiadomo,że x ∊ (π,3π/2)
zozol: oraz sinx= −3/5. Wyznacz sin2x.
9 mar 16:23
pigor: .... sinx=−
35 i x∊III ćw. ⇒ cos
2x=1−sin
2x=1−
925=
1625 ⇒
⇒ cosx= −
45, więc
sin2x= 2sinx cosx= 2(−
35)*(−
45)=
2425. ...
9 mar 16:29
zozol: skąd widomo, że nalezy do 3 cwirtki?
9 mar 20:17
pigor: ... , bo dany przedział kątów (π;3
π2)= (118
o;270
o) ogranicza
właśnie III ćwiartkę na płaszczyźnie z układem współrzędnych XOY. ...
9 mar 20:23
zozol: a juz wiem

wzory redukcyjne

ale dzieki za pomoc
9 mar 20:25
pigor: tam 180o , a nie toto 118 , przepraszam .
9 mar 20:37
zozol: ok, ok rozumiem
9 mar 20:39