planimetria
Ala: promień okręgu opisanego na trojkącie prostokątnym wynosi 5, a jedna z przyprostokątnych tego
trojkata jest dwa razy dluzsza od drugiej. oblicz promien okregu wpisanegow ten trójkąt/
wiecie jak to zrobic ?
9 mar 16:22
Skipper:
przeciwprostokątna ma zatem 10
i z Pitagorasa
102=a2+(2a)2
2P
a potem ze wzoru r=
a+b+c
9 mar 16:38
dero2005:R = 5
b = 2a
c = 2R = 10
a2 + b2 = c2
a2 + 4a2 = 100
5a2 = 100
a2 = 20
a = √20 = 2√5
b = a*2 = 4√5
a*b
P =
= 20
2
P = r2(a+b+c) = r2(10+6√5) = r(5+3√5
r(5+3√5) = 20
20
r =
= 3√5−5
5+3√5
9 mar 16:40
pigor: ... lub ze wzoru r=12(a+b−c}= 12(a+2a+10)= 12(3a+10)= ...