różniczkowanie
iLoveMath: Hej,
| | 4π2l | |
Jak zróżniczkować wzór g= |
| po zmiennych T i l ? |
| | T2 | |
| | δg | | δg | |
Δg=| |
| |*|ΔT|+| |
| |*|Δl| |
| | δT | | δl | |
| | δg | | δg | |
i jak teraz wyznaczyć to | |
| |*|ΔT| i | |
| |*|Δl| ? co się dzieje z tym równaniem |
| | δT | | δl | |
gdy różniczkuje po T i po l ?
9 mar 16:04
Godzio:
Jeżeli po T, to T jest zmienną, a reszta stałą :
Po l:
9 mar 16:08
iLoveMath: a mógłbyś po kolei rozpisać jak to zrobić ?
9 mar 16:11
iLoveMath: ok już ogarniam
9 mar 16:17
iLoveMath: tylko jeszcze jedno pytanie
| | dg | | (4π2l)'*T2−4π2l*(T2)' | |
tam gdzie mam |
| = |
| jak wyliczyć pochodną (4π2l)' ? to |
| | dl | | T4 | |
będzie ze wzoru (abc)'=a'bc+ab'c+abc' ?
9 mar 16:24
Godzio: | | dg | |
To co liczysz to |
| a nie l, i (4π2l)' = 0 bo to stała (jeżeli badamy T) |
| | dT | |
9 mar 16:25
iLoveMath: to po dl jak mam napisać ?
9 mar 16:27
Godzio:
Zauważ, że masz "coś" * l
| | dg | |
(ax)' = a, więc |
| = (coś * l)' = coś |
| | dl | |
9 mar 16:33
iLoveMath: dg/dT zrobiłem tak:
| dg | | (4π2l)'*T2−(4π2l)*(T2)' | | 0−4π22T | | 8π2l | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| dT | | T4 | | T4 | | T3 | |
a po dl nie jest tak samo tylko inaczej traktuje stałe i zmienne T i l ?
9 mar 16:33
iLoveMath: po zróżniczkowaniu wzoru i podstawieniu do niego wartości wychodzi mi niepewność pomiarowa na
minusie, co mogłem zrobić źle ?
T=2,005s
l=0,999965m
ΔT=0,0082s
Δl=0,001025m
| | 8*π2*0,999965 | | 4*π2 | |
Δg=dg/dT*ΔT+dg/dl*Δl=− |
| *0,0082+ |
| *0,001025= |
| | 2.0053 | | 2.0052 | |
=−0,07025....
9 mar 17:02
iLoveMath: ok wszystko jasne, nie wziąłem tego w moduł
9 mar 17:13