trojkat
paweł: Kat zewnetrzny przy podstawie trojkata rownoramiennego jest wiekszy o 36 stopni os kata
zewnetrznego przy jego wierzcholku.Eyznacz katy trojkata.
20 sie 23:15
Basia:

α+β+β=180
α+2β=180
2β=180−α
β=
180−α2 = 90−
α2
γ+β=180
γ=180−β=180−(90−
α2) = 90+
α2
δ+α+δ=180
2δ=180−α
δ=90−
α2
γ=δ+36
90+
α2=90−
α2+36
α=36
β=90−18=72
20 sie 23:30
Basia: Sorry źle przeczytałam to nie tak. Zaraz poprawię.
20 sie 23:31
Basia:

α+2β=180
2β=180−α
β=90−
α2
γ+β=180
γ=180−β
γ=180−90+
α2 = 90+
α2
α+δ=180
δ=180−α
γ=δ+36
90+
α2=180−α+36
α+
α2 = 180+36−90
3α2=126 /*
23
α=126*
23 = 42*2=84
β=90−42=48
20 sie 23:38
21 sie 00:03
Basia:

Witaj Eto !
Rozumiem Twoje rozwiązanie, bo oczywiście
x=180−α
α+β+γ=180
α=180−β−γ
x=180−(180−β−γ) = β+γ
itd.
ale nie rozumiem zapisu.
W jaki sposób kąty β i γ miałyby być przyległe do x ?
Chyba to jest odwrotnie:
Miara kąta zewnętrznego trójkąta = sumie miar tych kątów wewnętrznych, które
nie są do niego przyległe
Pozdrawiam
21 sie 10:41
Basia: Sorry Eto! Oczywiście napisałaś
nie przyległych.
Czytałam to pięć razy wczoraj w nocy i dwa razy dzisiaj, i nie widziałam tego
nie.
Coraz gorzej ze mną !

Nie gniewaj się.
21 sie 10:46
Eta:
Witaj
Basiu!
Niby za co miałabym się na Ciebie gniewać?

Miłego dnia życzę
21 sie 11:46
dupa: αβγδπ
11 kwi 20:20