matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Ala:
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 i 8. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie i promień okręgu wpisanego w ten trójkąt. pomożecie ? nie wiem jak sie za to zabrać
9 mar 15:49
dero2005:
a = 6 b = 8 c =
√
a
2
+ b
2
= 10
a*b
P =
= 24
2
P =
r
2
(a+b+c) = 12r 12r = 24 r = 2
a*b*c
P =
= 24
4R
R = 5
9 mar 16:03
Ala:
dziękuję
9 mar 16:21