Prawdopodobieństwo
Irish: W pierwszej urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe, a w drugiej urnie 7 czarnych i 8 białych.
Losujemy dwie kule bez zwracania z pierwszej urny i dwie kule ze zwracaniem z drugiej urny.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie trzech kul białych.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, co robię źle? Odp. P(A)=
7363375
Moje rozwiązanie:
| | | | | | | | |
|A|= | + | *82=6*8*7+4*6*82=336+1536=1872=3*624 |
| | | |
P(A)=
6243375
9 mar 15:44
wIEM : Doszłam do tego, że powinno być
|A|=4*3*8*7+4*6*82=672+1536=2208=3*736
Ale nie rozumiem, dlaczego kolejność losowania ma znaczenie. Ktoś pomoże?
9 mar 16:12
Mila:
U1 6C,4B
U2 7C,8B
Z drugiej losujemy ze zwracaniem, ważna kolejność.
Uwzględniamy kolejność w całym doświadczeniu losowym.
Ω=10*9*82
zdarzenia sprzyjające:
BBBC
BBCB
CBBB
BCBB
|A|=2*4*3*7*8+2*6*4*82=
policz teraz.
9 mar 16:23