geometria analityczna
siara782: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(1,1) B=(5,3) C=(3,−1). Napisz równanie:
a) symetralnej boku AB
b) prostej zawierającej środkową boku AB
c)prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C
9 mar 15:42
Mila:

1) symetralna AB; A=(1,1) B=(5,3) C=(3,−1).
s⊥AB i przechodzi przez środek AB
Wsp. kierunkowy prostej AB
y=ax+b
1=a+b
3=5a+b odejmuję stronami
−2=−4a
s: y=−2x+b
środek AB
S=(x
s,y
s)
| | 1+5 | | 1+3 | |
xs= |
| =3 i ys= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
S=(3,2)odstawiamy do rownania s
2=−2*3+b⇔b=8
s: y=−2x+8
2) środkowa AB − prrosta przechodząca przez punkty C i S spróbuj sama
3)Wysokość opuszczona na AB − prostopadła do AB i przechodząca przez C
y=−2x+b podstaw wsp. punktu C
9 mar 17:39
siara782: Dziękuję pięknie
9 mar 18:32
Mila:
9 mar 19:13