matematykaszkolna.pl
geometria analityczna camel: Dany jest okrąg o równaniu x2+2x+y2=9 . Punkt A=(−2,3) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD wpisanego w ten okrąg. Wyznacz współrzędne wierzchołka B i C ogólnie rzecz biorąc mam sposób na to zadanie, mianowicie poprzez układ dwóch równań okręgów. Z danego danych w zadaniu wyliczam ze r2=10 a wiedząc ze to kwadrat wpisany w te koło to mogę wyliczyć bok: a21/2=21/2 * a z tego wychodzi ze a=pierw z 20 i z tond powstaje mi drugie koło o równaniu (x+2)2+(y−3)2=20 a drugi okrąg to (x+1)2 +y2=10 i pkt w których się przetną to dwa wierzchołki. Lecz niestety coś nie gra. Proszę o pomoc
9 mar 15:23
Fixed: Wyznacz wspolrzedne srodka okregu to z wektorow obliczysz wierzcholek C.
9 mar 15:30
Skipper: ... a te "z tond" to pokaż swojemu poloniście −emotka
9 mar 15:33
Fixed: A w zasadzie to latwiej obliczyc z srodka odcinka − punkt S(srodek okregu) jest srodkiem odcinka AC, a ztego to latwo obliczysz wierzcholek C. Ponziej liczysz rownnaie proctej AC i prostej prostopadlej do niej OB. Pozniej z ukladu rownan okregu i prostej OB doliczysz 2 pozostale wierzcholki. Ale chetnie poznałbym tez jakis inny sposob, moze jest cos latwiejszego?
9 mar 15:42
camel: oj tam oj tam czepisz się Skipper z ortografii nigdy nie byłem najlepszy emotka a jest któryś z was chętny to policzyć ? bo za wszelką cenę chce policzyć to "swoim sposobem" ale widocznie gdzieś robię błąd
9 mar 15:57
Mila: rysunek x2+2x+y2=9 . Punkt A=(−2,3) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD wpisanego w ten okrąg. (x+1)2+y2=10 S=(−1,0), r=10 S jest środkiem odcinka AC, korzystam z wzoru na wsp. środka odcinka C=(xc,yc)
 −2+xc 3+yc 
−1=

i 0=

2 2 
stąd : xc=0 i yc=−3 C=(0,−3) przekątne w kwadracie są prostopadłe i równe, dzielą się na połowy. SA⊥SB SA=[−1,3] ⇒SB=[3,1] S=(−1,0] →translacja o wektor SB=[3,1] i mamy B=(−1+3,0+1)=(2,1) S=(−1,0] →translacja o wektor (−SB)=[−3,−1] i mamy D=(−1−3,0−1)=(−4,−1) II sposób na wyznaczenie wsp. B i C Piszesz równanie prostej AS; Piszesz równanie prostej BS⊥AS; Znajdujesz wsp. punktów przecięcia z okręgiem, ale to trochę więcej pracy.
9 mar 16:00
Skipper: rysunek ... popatrz na rysunek ... Twój sposób ma błąd w założeniach z punktu A chcesz zatoczyć okrąg o promieniu a2 a przecież punkty B i D są odległe od A ... o a a nie o a2
9 mar 16:17
camel: nie nie Skipper Ja z pkt A chce zataczać okrąg o promieniu a emotka a Jak to jest z tymi wektorami jeśli są do siebie prostopadłe ?
9 mar 16:29
Skipper: ... jeśli o promieniu a ... to z przecięcia się okręgów oczywiście wyznaczysz współrzędne punktów B i D
9 mar 16:33
camel: tak tak . tylko coś mi nie wychodzi. a liczenia w cholerę. ale założenie ok.Teraz patrząc w oparciu o Twój rys jakbym chciał to robić wektorami to powinienem wyznaczyć wektor AC. Ale jak potem wyznaczyć wektor DB ? ja zawsze wszystko robiłem prostymi nie wektorami
9 mar 16:40
Mila: u=[a,b] v⊥u, to v=[b,−a] albo v=[−b,a] 2) a=25 (x+2)2+(y−3)2=20 a drugi okrąg to (x+1)2 +y2=10 x2+4x+4+y2−6y+9=20 x2+2x+1+y2=10 odejmuję stronami 2x−6y=−2 x−3y=−1 x=−1+3y podstawiam do drugiego rownania (−1+3y+1)2+y2=10 (3y)2+y2=10 y2=1 y=1 lub y=−1 x=−1+3*1=2 punkt (2,1) lub x=−1+3*(−1)=−4 punkt ( −4,−1)
9 mar 16:43
camel: a to dzięki Mila za objaśnienie z tymi wektorami. tylko równania z okręgami robiłem troszeczkę inaczej: z jednego wyliczyłem y i podstawiłem do drugiego. A powiedz mi Mila jeszcze jak to jest z wektorami które są do siebie równoległe ?
9 mar 16:55
Mila: 1) równania z okręgami lepiej moim sposobem, redukujesz wyrazy: x2 i y2, otrzymujesz równanie liniowe. 2) u=[a,b] v||u v=[a,b] albo v=[k*a,k*b], k− liczba
9 mar 17:26
camel: no w sumie tak u mnie sporo liczenia emotka ok dzięki za pomoc
9 mar 17:28
Mila: emotka powodzenia.
9 mar 17:41