geometria analityczna
camel: Dany jest okrąg o równaniu x2+2x+y2=9 . Punkt A=(−2,3) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD
wpisanego w ten okrąg. Wyznacz współrzędne wierzchołka B i C
ogólnie rzecz biorąc mam sposób na to zadanie, mianowicie poprzez układ dwóch równań okręgów.
Z danego danych w zadaniu wyliczam ze r2=10 a wiedząc ze to kwadrat wpisany w te koło to mogę
wyliczyć bok: a21/2=21/2 * a z tego wychodzi ze a=pierw z 20 i z tond powstaje mi
drugie koło o równaniu (x+2)2+(y−3)2=20 a drugi okrąg to (x+1)2 +y2=10 i pkt w których się
przetną to dwa wierzchołki. Lecz niestety coś nie gra. Proszę o pomoc
9 mar 15:23
Fixed: Wyznacz wspolrzedne srodka okregu to z wektorow obliczysz wierzcholek C.
9 mar 15:30
Skipper:
... a te
"z tond" to pokaż swojemu poloniście −
9 mar 15:33
Fixed: A w zasadzie to latwiej obliczyc z srodka odcinka − punkt S(srodek okregu) jest srodkiem
odcinka AC, a ztego to latwo obliczysz wierzcholek C. Ponziej liczysz rownnaie proctej AC i
prostej prostopadlej do niej OB. Pozniej z ukladu rownan okregu i prostej OB doliczysz 2
pozostale wierzcholki.
Ale chetnie poznałbym tez jakis inny sposob, moze jest cos latwiejszego?
9 mar 15:42
camel: oj tam oj tam czepisz się Skipper

z ortografii nigdy nie byłem najlepszy

a jest któryś z
was chętny to policzyć ? bo za wszelką cenę chce policzyć to "swoim sposobem" ale widocznie
gdzieś robię błąd
9 mar 15:57
Mila:

x
2+2x+y
2=9 . Punkt A=(−2,3) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD wpisanego w ten okrąg.
(x+1)
2+y
2=10 S=(−1,0), r=
√10
S jest środkiem odcinka AC, korzystam z wzoru na wsp. środka odcinka
C=(x
c,y
c)
stąd : x
c=0 i y
c=−3
C=(0,−3)
przekątne w kwadracie są prostopadłe i równe, dzielą się na połowy.
SA
→⊥SB
→
SA
→=[−1,3] ⇒SB
→=[3,1]
S=(−1,0] →translacja o wektor SB
→=[3,1] i mamy B=(−1+3,0+1)=(2,1)
S=(−1,0] →translacja o wektor (−SB
→)=[−3,−1] i mamy D=(−1−3,0−1)=(−4,−1)
II sposób na wyznaczenie wsp. B i C
Piszesz równanie prostej AS;
Piszesz równanie prostej BS⊥AS;
Znajdujesz wsp. punktów przecięcia z okręgiem, ale to trochę więcej pracy.
9 mar 16:00
Skipper:

... popatrz na rysunek ... Twój sposób ma błąd w założeniach
z punktu A chcesz zatoczyć okrąg o promieniu a
√2 a przecież punkty B i D są odległe
od A ... o
a a nie o a
√2
9 mar 16:17
camel: nie nie Skipper Ja z pkt A chce zataczać okrąg o promieniu a

a Jak to jest z tymi wektorami
jeśli są do siebie prostopadłe ?
9 mar 16:29
Skipper:
... jeśli o promieniu a ... to z przecięcia się okręgów oczywiście wyznaczysz współrzędne
punktów B i D
9 mar 16:33
camel: tak tak . tylko coś mi nie wychodzi. a liczenia w cholerę. ale założenie ok.Teraz patrząc w
oparciu o Twój rys jakbym chciał to robić wektorami to powinienem wyznaczyć wektor AC. Ale
jak potem wyznaczyć wektor DB ? ja zawsze wszystko robiłem prostymi nie wektorami
9 mar 16:40
Mila: u=[a,b]
v⊥u, to v=[b,−a] albo v=[−b,a]
2) a=2√5
(x+2)2+(y−3)2=20 a drugi okrąg to (x+1)2 +y2=10
x2+4x+4+y2−6y+9=20
x2+2x+1+y2=10 odejmuję stronami
2x−6y=−2
x−3y=−1
x=−1+3y
podstawiam do drugiego rownania
(−1+3y+1)2+y2=10
(3y)2+y2=10
y2=1
y=1 lub y=−1
x=−1+3*1=2 punkt (2,1) lub x=−1+3*(−1)=−4 punkt ( −4,−1)
9 mar 16:43
camel: a to dzięki Mila za objaśnienie z tymi wektorami. tylko równania z okręgami robiłem troszeczkę
inaczej: z jednego wyliczyłem y i podstawiłem do drugiego.
A powiedz mi Mila jeszcze jak to jest z wektorami które są do siebie równoległe ?
9 mar 16:55
Mila: 1) równania z okręgami lepiej moim sposobem, redukujesz wyrazy: x2 i y2, otrzymujesz
równanie liniowe.
2) u→=[a,b]
v→||u→
v→=[a,b] albo v→=[k*a,k*b], k− liczba
9 mar 17:26
camel: no w sumie tak u mnie sporo liczenia

ok dzięki za pomoc
9 mar 17:28
Mila: 
powodzenia.
9 mar 17:41