proszę o rozwiązanie
zaraza: Wyznacz największe ujemne rozwiązanie równania sin(−2x)=sinx.
9 mar 15:19
Skipper:
funkcja sinus jest nieparzysta więc sin(−2x)=−sin2x
zatem: sinx+sin2x=0
sinx(1+2cosx)=0
| | 1 | |
sinx=0 lub cosx=− |
| ....dalej sobie "dośpiewaj" −  |
| | 2 | |
9 mar 15:25
zaraza: Właśnie z tym dalej mam problem

wychodzi mi 2/3π +2kπ oraz 4/3π+2kπ
a te wartości nie są ujemne
9 mar 15:31
Skipper:
... to odpowiedz sobie na pytanie co to jest największe ujemne −
9 mar 15:37
zaraza: Mógłby mi Pan podać pełne rozwiązanie zadania?
9 mar 17:47
Skipper:
a odpowiesz na postawione pytanie "największa ujemna"
... ujemna ale najbliższa 0 ....czyli ?
Popatrz na wykres cosinusa ...
9 mar 18:02
pigor: ..., czyli szukane rozwiązanie leży "najbliżej" zera z jego lewej
strony, a więc dla jakiej wartości k spośród k=±1,±2, .

.. ...
9 mar 18:04
zaraza: −1/2π
9 mar 18:15
Skipper:
... oczywiście rozwiązaniem jest tylko jedna wartość x
Dla sinx=0 największą ujemną wartością x byłoby −π
dla cosx=−1/2 największą ujemną wartością x jest −(π/2+π/6) czyli x=−2/3π
Zauważ, że policzysz to również z Twojego 4/3π+2kπ podstawiając k=−1
czyli −2π+4/3π=−2/3π
9 mar 18:24
Skipper:

... tak lepiej?
9 mar 18:31