ciąg
Ania: Dany jest ciąg arytmetyczny(an), w którym a3=15 oraz a11=−17
a.Wyznacz pierwszy wyraz, różnicę ciągu, i wzór na wyraz ogólny.
b.Dla jakich n zachodzi równość 7an= a1 +a2 +a3 +… + an−1.
c.Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych ujemnych wyrazów tego ciągu.
20 sie 23:04
Basia:
W ciągu arytmetycznym a
n = a
1+(n−1)*r (wzór 1)
a
3 = a
1+2r
a
11=a
1+10r
a
1+2r=15
a
1+10r=−17
a). rozwiąż układ równań i podstaw za a
1 i r do (wzoru 1)
| | a1+an−1 | |
a1+a2+....+an−1 = Sn−1 = |
| *(n−1) = |
| | 2 | |
| | a1+a1+(n−2)*r | | 2a1+(n−2)*r | |
|
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
podstaw a
1 i r wyliczone w (a)
7a
n = S
n−1
za a
n podstawiasz to co otrzymałaś w (a)
i rozwiązujesz równanie
c) najpierw dowiedz się które wyrazy tego ciągu są ujemne czyli rozwiąż nierówność
a
n<0
wynik będzie postaci "dla n≥n
0"
potem zbuduj nowy ciąg arytmetyczny b
n
b
1 = a
n0
r takie jak w a
n
szukana suma to S
50 ciągu b
n
20 sie 23:22
Ania: dziękuję bardzo!
20 sie 23:46